Monday, May 9, 2011

Experiment 2-Analytical Studies

For this Experiment a study of the house was to be taken in certain areas were I found them to be the most interesting and relating to the requirements set in the hand out.
On researching this house things became more clearer and the reason for the shape of the house, the different levels of roofs and connecting of spaces became easier to comprehend.
I tried with the set of drawing to recreate the insistances in my mind to form so what of a story of how the house became to be by the use of existing precedents that helped form the design by Siza in a series of steps or stages.

Experiment 2-Analytical Studies Sheet 1


For this study the focus was on the form of the house and how the existing precedents helped control the design or give Siza a starting point as my understanding would be of the building by aligning the wall highlight in red and the existing road to form an axis one of a couple but the most predominant one by using this wall it creates the shape of the garden landscape with in turn creates the external courtyard another main feature of the house with is the next stage in my studies

Experiment 2-Analytical Studies Sheet 2


On this drawing the rest of the house is formed around the courtyard the public and private wings are separated by the courtyard which shape was established on the first sheet using existing precedents as you can notice that around the edges of the courtyard the roof is lowered to maximise sunlight but around the edge of the building the roof is at its highest to privatizes the area.

Experiment 2- Analytical Studies Sheet 3


Connecting spaces- The courtyard actual role in the building is that of one were it connects spaces the transparencies in the glass and location of the windows gives you glimpses of room not generally associated with one and other for example a kitchen and bedroom. These view that are shown on the drawing are a reverse of one and other the addition of furniture to the drawing was so the room could be defined without text the hatching was used on all drawing the same as to help define the exterior spaces

Experiment 2- Imaginary Landscape

Wednesday, March 23, 2011

Monday, March 21, 2011

Antonio Carlos Siza House (1976-78) Alvaro Siza

Cianchetta, Alessandra & Molteni, Enrico (2004), Alvaro Siza: Private Houses 1954-2004, Skira, Milano, Italy

Moneo, Rafael (2004), Theoretical Anxiety and Design Strategies: in the work of eight contemporary architects,ACTAR, Barcelona, Spain pp. 200-208 pp. 228-231

Peter Testa, Tradition and Actuality in the Antonio Carlos Siza House

Nakamura, Toshio (1989), Alvaro Siza 1954-1988, A+U, Tokyo, Japan






Circulation and Structural Strategy


The lot can only be accessed from one side, both for vehicles and pedestrians, the entry path guides you past the dominant bay window on your right and leads you to a set of stairs that forces you to turn left and then right twice before entering the building making you slow down before entering. The form of Siza house is U-shaped circulating around the internal courtyard these is where the main circulation area are around the courtyard connecting the public, private and back garden.

Siza House can be seen as a dual structure system based on the combination of existing precedents. The walls are formed by the alignment of the two streets in turn the axes of the house can be determined. The existing site slopes from back to front Siza uses an elevated internal Floor Slab to accommodate these conditions - Topological Relations and the Geometrization of axes.

Columns, Masonry and Concrete Slab make up the physical construction of the building typical with most residential buildings.

Relationship of Built Area to Landscape

The Front and East facade of the House is set back from the road to give a more protected private feeling and are parallel with the lot rather than forming determined angle, the lot itself is dictated by the alignment of the two streets which meet at the corner at a sharp angle, which in turn defines the two cross axis used in the House.

A merging from interior to exterior is formed by using a Cross Walls which is aligned with one of the streets slicing through the private and public wing of the house, at the full height of the flat roof, to connect with the boundary which wraps around behind the back lot and back along the East facade enclosing the back garden (emphasising the private function) the wall helps establish contact between the building, the landscape and surrounding urban fabric.

Relationship between the Major parts


Major parts –Public and the Private Wings,

The connection between Public and the Private Wings is established by using “cross view” these are achieved by strategically inserting window in an alignment allowing the viewer to look through building giving them a glimpse of rooms not generally associated with each other, for example a Kitchen and a Bedroom. The use of the open plan which is associated with the Roman Baroque and the work of Le Corbusier by the use of columns (The Villa Savoye) helps the viewer see on entry from one end of the house to the other. The placement of the windows as you enter gives a transparent feeling to the house , connecting you immediately to the main living area and offering views to the back of the public wing and a section of the private it also allows a lot of natural light in the entry area which helps welcome you in.

Major parts-Landscape and External Courtyard

The external courtyard is a geometrical replica, on a smaller scale; of the generous back garden this space defines the separation between the Public and Private Wings. Because of the irregular shape of the courtyard the view offered to the back garden/landscaping restricts your view using a narrow opening and high surrounding walls.